Grillowanie: ulubiona wiosenno-letnia aktywność Polaków i jej klasyczne propozycje

Grillowanie jest dla wielu z nas synonimem sezonu wiosennego i letniego, co jest całkowicie zrozumiałe biorąc pod uwagę mnogość zalet, które ze sobą niesie. Jest to przede wszystkim prosty i szybki sposób na stworzenie smacznych potraw o unikalnym smaku i aromacie, których doświadczenie nie jest możliwe poprzez użycie piekarnika czy patelni. Dodatkowo, grillowanie stanowi doskonały powód do zorganizowania spotkań ze znajomymi i rodziną na łonie natury – przyrządzanie posiłków razem jest wspaniałym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Na koniec, grillowanie jest niezwykle proste! Potrawy z grilla nie wymagają żmudnych przygotowań ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Ważne jest jedynie wybór produktów o wysokiej jakości, które umożliwią szybkie i łatwe przygotowanie wyśmienitego posiłku.

Co więc najczęściej ląduje na polskich grillach? Na pewno są to klasyczne kiełbasy jak Brocka czy Śląska od Sokołowa. Wyjątkowy smak kiełbasy Brockiej wynika z unikalnej kompozycji przypraw takich jak gorczyca, pieprz i czosnek. Z kolei smak kiełbasy Śląskiej zaskakuje swoim wyczuwalnym wędzeniem. Bez względu na preferencje co do stopnia wypieczenia obu tych kiełbas, każdy z nas jest w stanie docenić ich walory smakowe. Chrupiąca skórka po przypieczeniu z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i młodszym fanom BBQ.

Dla miłośników grilla, którzy nie wyobrażają sobie go bez karkówki, Sokołów oferuje wyśmienitą Karkówkę grillową. Jest to soczyste mięso wieprzowe, aromatycznie przyprawione i zamarynowane, o delikatnym pikantnym smaku z dodatkiem czosnku i papryki. Z kolei Karkówka rolowana Sokołów nawinięta na bambusowy patyczek to doskonała propozycja dla szukających smacznej i aromatycznej przekąski z grilla – jej poręczność i wygoda są nieocenione. Warto również spróbować Boczku grillowego Sokołów, czyli plastrów boczku wieprzowego zamarynowanych w starannie dobranych przyprawach, gdzie dominują pieprz, papryka i cebula.